Zembla uitzending: de jacht op medische gegevens

Op 17 april a.s. om 20.50uur (Nederland 2) richt het programma Zembla de aandacht op de jacht naar medische gegevens. Een belangrijke onderzoeksvraag in de uitzending is: waarom willen de verzekeraars zoveel van ons weten?

Deze uitzending is van belang voor zowel burgers/patiënten als professionals die zich zorgen maken over de exclusieve sturingsmacht van zorgverzekeraars, zoals die wordt uitgeoefend op basis van eenzijdig opgelegde contracten. Voor professionals is de “keuze” eenvoudig: tekenen bij het kruisje.

Een andere vraag bij de jacht op medische gegevens is: weten we eigenlijk nog wel waar en hoe de behandelinformatie, die zorgverleners geacht worden digitaal aan te leveren, wordt opgeslagen. Op welke wijze kan deze informatie worden gekoppeld aan gegevens in andere systemen en door wie kan deze informatie  worden gebruikt.

Deze Zembla uitzendig gaat over een beslissend spanningsveld in de zorg: de opbouw van exclusieve, uitsluitende informatiemacht van de zorgverzekeraars ten koste van de privacy, beroepsgeheim en vertrouwelijkheid bij medische zorgverlening.

Dit bericht is geplaatst in gezondheidszorg. Bookmark de permalink.