Wonen in het buitenland en in Nederland naar de psycholoog, kan dat?
Speciaal voor cliënten die in het buitenland wonen, kan het een zegen zijn om bij psychische problemen in de moederstaal (Nederlands) begeleiding te krijgen. Vaak kunt u zich dan veel beter uitdrukken en daardoor sneller en dichter bij de kern van de problemen komen. Door middel van Videobellen is dat nu mogelijk en uw nederlandse zorgverzekeraar werkt mee!
Aan het begin van de Covid-periode, nu alweer meer dan 2 jaar geleden, stapten we noodgedwongen over op Videobellen. Dat was even wennen, maar nu is het heel normaal en… heel succesvol gebleken. Ik zou het niet meer willen missen. Cliënten hoeven niet meer naar de mijn praktijk te komen en ook het wachten in de wachtkamer is verleden tijd. Met videobellen logt u in, zittend op uw eigen de bank, misschien even wachten in mijn virtuele wachtkamer, terwijl u nog gauw een kopje koffie inschenkt en dan kunnen we beginnen.
Kortom het spaart reiskosten en is niet plaatsgebonden. Hierdoor is het voor velen een uitkomst en… de behandelkwaliteit- en resultaten blijken niet minder dan wanneer u langskomt. (Check: Zorgkaart Nederland.).
Ik werk o.a. met de EMDR-methodiek. Deze leent zich uitstekend voor videobellen.
Voor dit videobellen maak ik gebruik van het programma WeSeeDo, dit AVG-proof is. Niemand kan ongewenst meeluisteren of het gesprek opnemen. Beelden worden niet bewaard. Uw privacy is gewaarborgd.
Belangrijk is uiteraard wel dat u een goede internetverbinding hebt. Ik prefereer een kabelverbinding met het internet, omdat dit sneller en probleemlozer werkt, maar het kan natuurlijk ook draadloos. WeSeeDo werkt in principe op alle mobiele telefoons (Apple, Android), tablets, laptops en pc’s,
Kiest u voor deze optie dan zijn er een paar punten van aandacht:
- controleer de snelheid en stabiliteit van uw internetverbinding. Die wil van plek tot plek weleens verschillen. In Nederland heeft (bijna) iedereen een stabiele verbinding. Als u regelmatig contact hebt met Nederland dat zult u dit inmiddels wel weten.
- Als de behandeling via de Zorgverzekeraar moet gaan lopen, dan is een verwijsbrief van de huisarts met als indicatie ‘het vermoeden van een … stoornis’ noodzakelijk. Een stoornis is in dit geval een langdurige aanhoudende klacht van minstens een half jaar, of van een zeer recent trauma en dan is er sprake van een PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis)
- Voordat u vanuit het buitenland contact met mij gaat maken, is het wenselijk om de zorgcoach/zorgbemiddelaar van uw zorgverzekeraar te benaderen voor toestemming. Zorg er svp voor dat u dit schriftelijk of per email bevestigd krijgt, want dan heeft u een ‘hard’ bewijs.
Mijn behandeling valt onder de Basis-GGZ en wordt volledig vergoed, minus uw eigen bijdrage. Meestal is dit €385,00, maar sommigen hebben een veel hoger tarief afgesproken. Dit bedrag is wat u zelf inzet per jaar. Ik heb op dit moment een contract met alle zorgverzekeraars, behalve de CZ-groep en Caresq.
Procedure
Bij aanmelding wordt, na de administratie en het boeken van de afspraken, aan het eind van het gesprek even kort online verbinding gemaakt, waarbij het apparaat waarmee u video-belt gekoppeld wordt aan WeSeeDo. U hoeft dus geen programma te installeren, alleen uw camera en microfoon toestemming geven voor het gebruik op WeSeeDo. U krijgt vóórafgaande aan elke afspraak een nieuwe email met een uitnodiging voor dat gesprek.
Heel soms komt het voor dat de verbinding slecht is of verbroken wordt, dan gaat u terug naar uw email van die afspraak en drukt u nogmaals op ‘verbinding maken’.
Uit ervaring weten we dat een groot scherm dat u voor u heeft staan, de fijnste manier van werken is. U hoeft dan immers geen 45-60 minuten uw apparaat vast te houden.
In noodgevallen kunnen we uw mobieltje als ‘backup gebruiken, bijvoorbeeld als het geluid te slecht is. Dan hebben we b.v. een laptop beeld op het scherm en geluid via de telefoon.